Programstruktur
Grundtermin 1-6
Grundnivån fungerar som en sammanhållen grundläggande juridisk utbildning. Efter fullgjorda studier på grundnivå finns det möjlighet att ta ut en kandidatexamen i rättsvetenskap om 180 högskolepoäng.
Du som antas till juristprogrammet (JAJUS) våren 2025 och framåt läser kurs LEXA01 Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 hp.
Denna kurs är uppdelad i tre delkurser:
- Delkursen Introduktion till juridiken behandlar grunderna i praktisk juridisk metod
- Delkursen Allmän rättslära handlar om rättsordningens grundläggande beståndsdelar och uppbyggnad
- Delkursen Konstitutionell rätt behandlar det svenska statsskicket och grunderna för samarbetet i Europeiska unionen
Varje delkurs innehåller examinationsmoment som genomförs innan nästa delkurs påbörjas. Det slutliga kursbetyget är ett sammanläggningsbetyg av resultaten från delkurserna Allmän rättslära och Konstitutionell rätt.
Kursen inleds med en kort introduktion till det svenska rättssystemet, främst grunderna i civil- och processrätt. I allmän rättslära diskuteras för rättsvetenskapen centrala teoretiska och metodologiska frågor. Vad innebär det till exempel att något är gällande rätt? När kan man säga att en lag är rättvis? Vad gör jurister när de tolkar lagen? Hur kan den juridisk argumentation vara övertygande? Inom kursen konstitutionell rätt studeras de rättsliga ramarna för det demokratiska statsskicket, bland annat när det gäller maktutövning i riksdag, regering, myndigheter samt EU:s institutioner, skyddet för mänskliga fri- och rättigheter, lagstiftningsprocessen och kontrollen av den offentliga makten.
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGA01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGA01 (visas som PDF)
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LEXA01, med start VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXA01, med start VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Delkursansvariga:
- Introduktion till juridiken: universitetslektor Lena Wahlberg
- Allmän rättslära: universitetslektor Lena Wahlberg
- Konstitutionell rätt: professor Vilhelm Persson
Kursen omfattar de grundläggande rättsreglerna inom den centrala förmögenhetsrätten. Utöver att behandla det nationella regelverket belyser kursen också det förmögenhetsrättsliga området utifrån såväl ett internationellt som ett genusperspektiv.
Kursen är uppdelad i två delkurser. Den första går igenom den allmänna och särskilda avtalsrätten, bland annat reglerna om fullmakt, ogiltighet, köp och hyra av lös egendom. Delkursen avslutas med en skriftlig salstentamen. Den andra delkursen omfattar fordringsrätt, ersättningsrätt, sakrätt, obeståndsrätt, fastighetsrätt och olika former av immaterialrätt. Även denna delkurs avslutas med en skriftlig salstentamen.
Undervisningen sker genom föreläsningar, obligatoriska seminarier samt övningar. Parallellt med undervisningen anordnas också ett obligatoriskt rättegångsspel där studenterna ska träna i att analysera rättsliga problem och utifrån problemen argumentera för olika lösningar.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGB01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGB01 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXB01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXB01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: docent Eva Lindell-Frantz
Kursen omfattar associations-, konkurrensrätt och upphandlingsrätt samt introducerande kunskap om företagsekonomi och rättsekonomi. Aktiebolaget och dess ägare utgör den röda tråden genom kursen som ger en helhetsbild av företagandets förutsättningar med ett praktiskt perspektiv kombinerat med frågor om hållbar utveckling. För att bättre förstå de problem som aktiebolagsrätten behandlar bör man känna till företagets funktion i det ekonomiska systemet och de utmärkande dragen hos aktiebolaget i relation till marknadsekonomins funktionssätt.
Associationsrätten omfattar de grundläggande reglerna i ABL, såsom reglerna om bolagets bildande och upphörande och kapital-, borgenärs- och minoritetsskyddsreglerna, bolagsstyrning, Bolagsverkets roll och sanktionsreglerna. Dessutom behandlas huvuddragen i regelsystemen för handelsbolag, enkla bolag, föreningar och stiftelser.
Konkurrensrätten handlar om marknadens spelregler och de ramar inom vilka aktörerna på marknaden har att agera. Teman som uppmärksammas är bl.a. konkurrensbegränsande samarbete, missbruk av dominerande ställning och koncentrationskontroll.
Offentlig upphandling är en särskilt reglerad inköpsprocess som är tillämplig då offentlig sektor köper varor och tjänster. Syftet är att konkurrensutsätta dessa inköp för att säkerställa att skattemedel används så effektivt som möjligt. Kursen går igenom upphandlingen från ax till limpa samt processuella frågor.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGC01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGC01 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXC01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXC01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Niklas Selberg
Juridiken berör alla enskilda individer under någon fas i livet. Denna kurs behandlar den rättsliga regleringen av vardagslivet - reglerna kring familj och arbete samt de sociala förmånerna som är knutna till dessa områden.
Civilrättens sociala dimension innefattar regleringen kring familj, arbete och anknytande sociala förmåner. Det handlar om socialt betydelsefulla områden sedda ur den enskildes synvinkel, och en rättslig reglering av vardagslivets strukturer. Uttrycket "den sociala dimensionen" är hämtat från EU-rätten där det utgör det gemensamma namnet på de sociala och rättsliga ordningar som på ett omedelbart sätt berör enskilda individer. Målet är att kursen ska ge kunskap om de rättsliga strukturerna och instituten, inklusive centra lagstiftning, på svensk och EU-rättslig nivå. EU-rätten är särskilt betydelsefull på arbets- och socialförsäkringsrättens område. Kursen ska även ge förmåga att tillämpa och kritiskt analysera rättsreglerna. Studenternas kunskaper och färdigheter i juridisk metod fördjupas också genom aktiv medverkan i problemlösning och juridisk argumentation, med tonvikt på träning i muntlig framställning. Förmågan att genomföra en välstrukturerad juridisk analys följs också upp genom den avslutande skriftliga tentamen.
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGC02 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGC02 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXC02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXC02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: biträdande universitetslektor Kristian Gustafsson
Områdesansvariga:
- Familjerätt: biträdande universitetslektor Kristian Gustafsson
- Arbetsrätt: professor Jenny Julén Votinius
- Socialförsäkringsrätt: biträdande universitetslektor Martina Axmin
Kursen behandlar centrala regler och rättsprinciper inom den offentliga rätten, rörande myndigheters och kommuners organisation, förfaranderegler och befogenheter, uttag av skatt och därmed om finansiering av den offentliga sektorn, och förhållandet mellan det allmänna och individen. De offentligrättsliga principerna är till stora delar gemensamma för kursens olika delområden men kan komma till utryck på olika sätt beroende på den rättsliga kontexten.
I kursen behandlas centrala ämnesområden inom förvaltningsrätten: allmän förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess, kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, migrationsrätt, miljörätt inklusive planlagstiftning samt skatterätt.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGD01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGD01 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXD01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXD01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Torvald Larsson
Kursen behandlar konfliktlösning i civilrättsliga tvister. Det handlar om tvister med tydlig svensk anknytning, men också om tvister med internationella kopplingar. Kursen behandlar både statlig och privat rättskipning och ska ge grundliga insikter om huvudprinciperna för civilprocessen inför domstol samt för skiljeförfarandet, förliknings- och medlingsförhandlingar samt utsökningsförfarandet. Kursen omfattar dessutom internationell privat- och processrätt. Den internationella privat- och processrätten bestämmer hur civilrättsliga rättsförhållanden med internationell karaktär ska behandlas. Hit räknas bland annat frågor rörande domstolars jurisdiktion, lagvalsfrågor samt frågor om erkännande och verkställighet av utländska rättsavgöranden.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGE01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGE01 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXE01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXE01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Ulf Maunsbach
Kursen behandlar användningen av straff som samhällets reaktion mot brott samt den rättsprocessen varigenom brott utreds och frågor om den enskildes skuld och ansvar bedöms. Kursen ger (i) en överblick i straffrättens rättfärdigande och samhälleliga funktioner, (ii) en gedigen introduktion till straffrättens grundläggande struktur och teorier samt påföljdsläran, (iii) en fördjupad förståelse av utvalda brottstyper, (iv) en introduktion till straffprocessrätten från förundersökning till slutlig dom inklusive tvångsmedels användning, och (v) grundläggande kunskaper om internationella aspekter av straff- och straffprocessrätt.
Kursens kunskapsmål uppnås genom studenternas egen studie av kursmaterial med stöd av föreläsningar samt lärarledda icke-obligatoriska seminarier och övningar. Examinationen för kursen består av en salstentamen, en hemtentamen och en muntlig tentamen.
En veckas praktik ingår i kursen för att ge studenterna insikt och erfarenhet i det praktiska juridiska arbetet.
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGE02 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGE02 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXE02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXE02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Christoffer Wong
Ett genomgående tema för folkrätten är staternas maktbefogenheter på och utanför sina respektive territorier. Under kursen kommer du alltså att få bekanta dig med bland annat normer om staters jurisdiktion och immunitet, om internationell sjöfart och utvinning av havens resurser, om skydd för utländska medborgare och investeringar, om staters bruk av internationellt våld, om mänskliga rättigheter, om staters ansvar för folkrättsstridiga handlingar, om skyddet för den naturliga miljön, och om skydd för krigsfångar, civila och andra utsatta grupper i väpnad konflikt, för att nu bara ta några exempel.
Folkrätt berör de rättsnormer som reglerar staters relationer till varandra. Vilka maktbefogenheter har stater på och utanför sitt territorium? Kursen omfattar också reglerna om folkrättens källor, staters bruk av internationellt våld, mänskliga rättigheter och om staters ansvar för folkrättsstridiga handlingar.
Undervisningen kommer ges både som föreläsningar och seminarier med tonvikten lagd på de senare.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemav)
- Kursplan för kurs LAGF01 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGF01 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXF02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXF02, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Britta Sjöstedt
Kursen behandlar juridikens historia och komparativa aspekter. Under studierna av rättshistoria erhålls kunskap om rätten utveckling och förståelse för historiska likheter och skillnader mellan olika rättskulturer. Vid studier av den komparativa rätten behandlas frågor som rör de centrala dragen i några av världens viktigaste nationella rättssystem.
Inom rättshistoria studeras rättens utveckling, vilket ger en ökad förståelse för vår tids juridik. Inom den komparativa rätten jämförs olika länders rättssystem.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGF02 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LAGF02 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXF01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXF01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Elsa Trolle Önnerfors
Kursen avslutar grundutbildningen på juristprogrammet. Kursen utgörs av ett självständigt skriftligt arbete och fördjupning av kunskaperna inom ett specifikt rättsområde. Kursen syftar till att studenten ska erhålla fördjupad kunskap inom ett specifikt rättsområde, utveckla sin skriftliga framställningsförmåga, söka och värdera information samt göra rättsliga analyser. Ämnet för uppsatsen är valfritt och studenten tilldelas en handledare vid kursens start.
Önskar du som student att bli omregistrerad på kursen ska du skicka in din ämnesvalsblankett till administratören för kursen på mejladress t6 [at] jur [dot] lu [dot] se enligt anvisningarna i schemat. Studenter som vill omregistrera sig blir antagna till kursen i mån av plats - besked om du blir omregistrerad eller ej får du av administratören innan kursstart.
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs LAGF03 (visas som PDF)
- Bilaga till kursplan, riktlinjer för handledning och examination (PDF, 85 kB, ny flik)
- Litteraturlista för kurs LAGF03 (visas som PDF)
- Kursplan för kurs LEXF03, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
- Litteraturlista för kurs LEXF03, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: universitetslektor Per Nilsén
Termin 7-8: Avancerad nivå
Efter juristprogrammets grundnivå om sex terminer, 180 högskolepoäng, tar du klivet in i den avancerade delen av programmet. Du har nu mycket större möjlighet att själv påverka sina studieval, vilket också ställer högre krav på dig som student att planera framåt. Nu gäller det att hålla koll på sista datum för ansökan till bland annat fördjupningskurser och utbytesstudier, samt särskilda behörighetskrav till vissa val.
Termin 7 och 8 ska totalt omfatta 60 högskolepoäng. Du måste minst uppfylla kravet på 30 högskolepoäng juridiska fördjupningskurser för att kunna ta ut din juristexamen - förutsatt att du uppfyller övriga krav för en juristexamen.
Kursutbud juridiska fördjupningskurser
Termin 9: Examensarbete
Kursen examensarbete är en obligatorisk kurs inom juristprogrammet. Kursens syfte är att studenten genom att författa en kvalificerad uppsats ska skaffa sig en fördjupad insikt inom något rättsområde. Kursens syfte är vidare att studenten ska utveckla sin förmåga till skriftlig framställning i nationella och internationella sammanhang samt självständigt kvalificerat utredningsarbete.
Kursens examensarbete är en obligatorisk kurs inom juristprogrammet. Examensarbetet utgörs av en uppsats som kan skrivas på antingen svenska eller engelska. Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma.
- Schema för vårterminen 2025 (visas i TimeEdits schemavy)
- Schema för höstterminen 2024 (visas i TimeEdits schemavy)
- Kursplan för kurs JURM02 (visas som PDF)
- Information på vår webbplats om hur du ansöker om din juristexamen.
- Information om ansökningsperioden för examensarbetet, länk till informationsmöte, ansökningsblankett och annan information hittar du som aktiv juristprogramstudent i läroplattformen blackboard (ny flik).
- Kursplan för kurs LEXM01, från antagningsomgång VT25 (visas som PDF)
Schemat är preliminärt fram till kursstart.
Kursföreståndare: docent Patrik Lindskoug
Kontakt
Administratörer
På grundterminerna finns funktionsmejladresser:
- Termin 1 - t1 [at] jur [dot] lu [dot] se (t1[at]jur[dot]lu[dot]se)
- Termin 2 - t2 [at] jur [dot] lu [dot] se (t2[at]jur[dot]lu[dot]se)
- Termin 3 - t3 [at] jur [dot] lu [dot] se (t3[at]jur[dot]lu[dot]se)
- Termin 4 - t4 [at] jur [dot] lu [dot] se (t4[at]jur[dot]lu[dot]se)
- Termin 5 - t5 [at] jur [dot] lu [dot] se (t5[at]jur[dot]lu[dot]se)
- Termin 6 - t6 [at] jur [dot] lu [dot] se (t6[at]jur[dot]lu[dot]se)
Fördjupningskurser - fordjupningskurser [at] jur [dot] lu [dot] se (fordjupningskurser[at]jur[dot]lu[dot]se)
APU - apu [at] jur [dot] lu [dot] se (apu[at]jur[dot]lu[dot]se)
Utbytesstudier - outgoing [at] jur [dot] lu [dot] se (outgoing[at]jur[dot]lu[dot]se)
Termin 9 - examensarbete [at] jur [dot] lu [dot] se (examensarbete[at]jur[dot]lu[dot]se)
Studievägledningen
studievagledningen [at] jur [dot] lu [dot] se
Utbildningsservice
Canvas
Logga in i läroplattformen för att se information om din kurs (ny flik).
Webbregistrering
Webbregistrera via Ladok för studenter - en registrering krävs för att du ska kunna läsa den kurs du är antagen till!