Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Internationella möjligheter

Som student hos oss har du möjlighet att söka dig ut i världen under din studietid. Längre utlandsvistelser ger kunskap, vänner, minnen för livet och värdefulla erfarenheter som är till stor nytta när du efter din utbildning ska ut på arbetsmarknaden!

Handmålade vägvisningsskyltar över stora städer runt om i världen. Foto.

Du kan nomineras till utbytesstudier via ett av fakultetens utbytesavtal eller genom universitetets gemensamma utbytesavtal. Samtliga möjliga utbytesplatser utlyses under november månad varje år inför kommande läsår. Det är möjligt att åka på utbytesstudier en gång som juriststudent hos oss. Du kan också välja att praktisera i ett annat land genom vår fördjupningskurs Arbetsplatsanknutet utredningsarbete (APU). 

Det finns även möjligheter att studera utomlands på egen hand. Det ger en stor valfrihet att söka utlandsstudier på egen hand - men det lägger också ett stort ansvar på sökanden. Du ansvarar själv för informationssökning, kontakter med universitetet och myndigheter, kursval, ansökan och så vidare.

Är du intresserad av utbytesstudier hos oss finns mer information på vår sida i Canvas (ny flik).

Nedan kan du läsa mer om de olika val till studier utomlands du har som student hos oss.

Utbytesstudier

Under din tid som student hos oss har du mycket goda möjligheter att förlägga någon del av din utbildning utomlands. Omkring 120 av juristprogrammets studenter läser varje år, under en eller två terminer, vid något av våra drygt 70 partneruniversitet. 

Utbytesstudier ger bland mycket annat:

  • ett internationell nätverk
  • tillgång till kurser som inte erbjuds på vår fakultet
  • en möjlighet att nischa din utbildning
  • kulturella erfarenheter
  • minnen för livet

Utbytesstudier innebär bland annat att du inte behöver betala akademiska studieavgifter. I många fall blir du välkomnad till en välkomstvecka på ditt värduniversitet med kulturella och sociala aktiviteter. Många gånger får du tips och hjälp med att hitta en bostad. Har kurserna du läst godkänts av vår fakultet tillgodoräknas dina poäng i Ladok och kan då senare ingå i din juristexamen. 

Som student hos oss kan du åka på utbyte en gång (en termin eller ett läsår) under din studietid. Utbytesstudier kan inte kombineras med andra studier vid vårt juristprogram.

Behörighetskrav

Behörig att ansöka till utbytesstudier är du som är aktiv student på juristprogrammet. Du ska även ha godkänt resultat i tidigare terminer motsvarande 120 högskolepoäng, vilket innebär att termin 1 - 4 ska vara helt avklarade med godkända resultat i Ladok. Du ska vara registrerad för heltidsstudier vid juristprogrammet vid ansökningstillfället eller ha beviljats studieuppehåll från programmet. Det är endast möjligt att genomföra utbytesstudier från termin 7.

Vid kursstart för utbytet ska du även ha godkänt resultat på minst 30 hp från termin 5 och termin 6 samt följt undervisningen på båda terminerna. Vidare ska du vid kursstart även uppfylla de särskilda behörighetskrav som anges i kursplan för sökt utbyteskurs.

En student som har registrerat sig på 60 hp juridiska fördjupningskurser samt examensarbetet anses har kommit för långt i juristutbildningen och är inte längre behörig till utbytesstudier.

Blankett för ansökan om studieuppehåll finns på studievägledningens sida i Blackboard (ny flik).

Utlysningar av platser

Vi utlyser utbytesplatser inför kommande läsår årligen under november månad. Utlysningen inleds med ett informationsmöte om utbytesstudier. På mötet presenterar vi aktuella utbytesplatser och ger information om utbytesstudier i allmänhet. Under februari och september utlyser vi årligen de platser som finns kvar och/eller har tillkommit sedan utlysningen i november. 

Mer information om utbytesstudier finns i Canvas (ny flik).

Som student vid universitetet finns det även möjlighet att studera utomlands under sommarmånaderna. 

Sommarkurser utomlands på universitetets webbplats. 

Kostnader för en termin utomlands

Sedlar och mynt. Foto.

En utbytestermin kan variera i kostnad beroende på destination. Vissa platser kan medföra extra utgifter, medan andra inte gör det. För att få en bättre överblick över dina utgifter, skapa en egen budget och undersök möjligheterna att söka stipendier för att förstärka din reskassa.

 

Du hittar samlad information om kostnader för en termin utomlands på universitetets webbplats. 

University of California

Avtalet med University of California är universitetsgemensamt och det innebär att det finns begränsade möjligheter att läsa kurser inom juridik. Istället kan du läsa kurser inom andra godkända ämnen som är möjliga att tillgodoräkna under juristprogrammets fria termin. 

Ansökan till University of California sker den 1 - 15 november årligen. 

University of California och utbytesprogrammet på universitetets webbplats. 

Sommarkurser

Som student vid Lunds universitet har du möjlighet att studera vid något av våra partneruniversitet under sommaren. En sommarkurs kan vara ett utmärkt alternativ för dig som inte vill eller kan vara borta en hel termin men som ändå vill bredda din utbildning.

Sommarkurser utomlands på universitetets webbplats

Praktisera utomlands

Som student hos oss kan du förlägga en del av din utbildning (i den avancerade delen av programmet) på ett företag, myndighet, organisation, ambassad eller liknande. Detta sker genom kursen Arbetsplatsanknutet utredningsarbete (APU), som är en praktikkurs. 

Att göra praktik innebär att du utför ett arbete på ett företag eller i en organisation och integrerar kunskap och teori från din utbildning med praktisk tillämpning och kompetensutveckling i en professionell miljö. 

Praktikkursen är möjlig att förlägga utomlands. Många av våra studenter genomför sin praktik på ambassader, FN-organ, EU-organisationer och andra företag runt om i världen. 

Det är du som student som själv ansvarar för att hitta en praktikplats, men vi hjälper dig genom att publicera praktikannonser som inkommer till oss i vår läroplattform. 

Mer information om vår praktiska fördjupningskurs Arbetsplatsanknutet utredningsarbete (APU) för dig som är aktiv student hittar du på kursens sida i Blackboard (ny flik).

En lista över tidigare praktikplatser samt information om kursen riktad mot arbetsgivare.

Avdelningen Externa relationer på universitetets tipsar: Praktik utomlands kan de dig insyn i arbetslivet, erfarenhet av att arbeta i en internationell miljö och praktisk erfarenhet av ditt studieområde. En väl vald praktikplats utomlands innebär att du bygger på din kompetens och breddar dina kunskaper. 

Externa relationer skriver mer om praktik utomlands på universitetets webbplats. 

Certificate of International Merits (CIM)

Vill du ge din utbildning en internationell prägel samtidigt som du stärker din akademiska, personliga och professionella utveckling? Då är CIM något för dig!

Genom att delta i ett antal aktiviteter med internationell anknytning samlar du ihop till ett CIM som utfärdas vid sidan av din examen. CIM skrivs också in i ditt Diploma Supplement, ett dokument som följer med ditt examensbevis. Aktiviteterna kan vara både akademiska och icke-akademiska och du har möjlighet att inkludera aktiviteter både på hemmaplan och utomlands. 

Vill du åka på utbyte, läsa en av våra masterinriktningar, delta i en seminarieserier med internationellt tema eller vara internationell fadder? Du sätter själv ihop ditt CIM genom att delta i olika aktiviteter. Därmed kan du anpassa CIM efter dina egna intressen och fokusområden. Du har möjlighet att samla ihop till ett CIM genom att delta i aktiviteter helt och hållet på hemmaplan, så det är inget krav att resa utomlands. De aktiviteter du väljer ska kunna kopplas till dina studier och framtida profession. 

Du kan när som helst under dina studier hos oss registrera dig för ett CIM. Du måste vara antagen till, och inskriven som student på, juristprogrammet hos oss under tiden som du genomför alla dina aktiviteter. Börja med att registrera dig för CIM i läroplattformen Canvas. De aktiviteter som du genomför registrerar du sedan digitalt. Du behöver närvarobevis eller motsvarande för de aktiviteter du deltar i och i vissa fall ska du även skriva en reflektion. 

Efter genomförda aktiviteter ansöker du om ditt CIM. Certifikatet måste vara utfärdat innan du ansöker om ditt examensbevis för att kunna noteras i ditt Diploma Supplement

Registrera dig för ett CIM i Canvas. 

Titta gärna på Canvassidan Extracurricular International Opportunities. Där hittar du en mängd olika internationella möjligheter. Aktiviteterna riktar sig till både svenska och internationella studenter vid universitetet och är helt gratis. 

Gå med i Canvassidan Extracurricular International Opportunities. 

Utresande utbytesstudenter

Louise Hultqvist

Internationaliseringsansvarig

Arbetar främst med utresande utbytesstudenter samt fakultetens utbytesavtal.
outgoing [at] jur [dot] lu [dot] se (outgoing[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 34

Inresande utbytesstudenter

Jenny Backer

Studievägledare

Arbetar främst med inresande utbytesstudenter.
incoming [at] jur [dot] lu [dot] se (incoming[at]jur[dot]lu[dot]se)

Kontakt APU

Madeleine Rietz

Utbildningskoordinator

madeleine [dot] rietz [at] jur [dot] lu [dot] se (madeleine[dot]rietz[at]jur[dot]lu[dot]se)
apu [at] jur [dot] lu [dot] se (apu[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 30

CIM-teamet

Louise Hultqvist

Internationaliseringsansvarig
+46 46 222 10 34

Karin Delin

Avdelningschef utbildningsservice
+46 46 222 11 87

cim [at] jur [dot] lu [dot] se (cim[at]jur[dot]lu[dot]se)

Följ lundastudenter utomlands!

Lunds universitet är ett internationellt universitet och erbjuder mängder av möjligheter att skaffa sig internationell erfarenhet. 

Via @lund_university_abroad Instagram kan du se vad lundastudenterna har för sig medan de är utomlands. Tveka inte på att ställa frågor direkt till dem!

Bli inspirerad! Det finns så många spännande erfarenheter att utforska!

Följ @lund_university_abroad på Instagram

Läs mer om internationella möjligheter på universitetets webbsida