Juristprogrammet
Är du intresserad av samhällsfrågor och tycker om att argumentera? Vill du ha ett yrke med mycket ansvar och möjlighet att påverka? Studier i juridik ger dig breda kunskaper om hur samhället fungerar och verktyg för att logiskt och metodiskt lösa problem.
Juridiska fakulteten i Lund erbjuder dig en av landets bästa juristutbildningar. Som student vid vårt program får du ta del av en modern, stimulerande och inspirerande miljö. Under de nio terminer som leder fram till en juristexamen undervisas du av våra kunniga lärare. Flera av dem är ledande inom sina respektive forskningsområden, vilket bidrar till utbildningens goda kvalitet och rykte.
Juristprogrammet leder till en juristexamen, vilket är en yrkesexamen på avancerad nivå. Juristprogrammet är den enda utbildningen som ger behörighet att arbeta som advokat, domare, kronofogde och åklagare men programmet öppnar upp för många fler yrken än så. Juristprogrammet ger dig breda kunskaper om hur samhället fungerar, och ger dig även verktyg för att logiskt och metodiskt lösa komplexa problem. Dessa kunskaper behövs överallt i samhället, både i Sverige och internationellt.
Utbildningens struktur
Programmet är uppdelat i en grundnivå om sex terminer på 180 högskolepoäng och en avancerad nivå om tre terminer på 90 högskolepoäng. Grundnivån fungerar som en sammanhållen grundläggande juridisk utbildning. Efter fullgjorda studier på grundnivå finns det möjlighet att ta ut en kandidatexamen i rättsvetenskap på 180 högskolepoäng. Du som väljer att läsa vidare mot en juristexamen har goda möjligheter att skräddarsy din utbildning. Det finns ett stort utbud av kurser på avancerad nivå att välja mellan, i syfte att fördjupa och bredda dina kunskaper inom valt rättsområde. Om du vill studera utomlands en eller två terminer kan du söka utbytesstudier, vi erbjuder också möjlighet att praktisera i Sverige eller utomlands.
Flera vägar inom ditt juristprogram
Juridiska fördjupningskurser
Efter programmets första tre år har du grundläggande kunskaper inom all juridik och det är dags för dina självständiga val. Flera vägar är möjliga. Många studenter väljer att stanna på fakulteten och specialiserar sig inom ett eller flera rättsområden. Det finns ett brett utbud av juridiska fördjupningskurser att välja mellan. Du har möjlighet att läsa maximalt fyra fördjupningskurser vid fakulteten, men du kan även läsa juridiska fördjupningskurser genom utbytesstudier eller via något av de andra lärosätena i Sverige som erbjuder juristprogrammet.
Mer information om våra juridiska fördjupningskurser.
Praktik
En väg som både ger kontakter inför framtiden och en inblick i arbetslivet är praktik. Vår praktikkurs heter Arbetsplatsanknutet utredningsarbete (APU) och är en juridisk fördjupningskurs. Du kan välja att läsa kursen på 15 hp eller 30 hp. Du får själv söka praktikplats, men vi förmedlar varje år kontakter till ett stort antal arbetsplatser. Till exempel kan du praktisera på en ambassad, advokatbyrå eller internationell organisation.
Studera utomlands
Som student hos oss har du chansen att söka dig ut i världen under din studietid. Längre utlandsvistelser ger kunskap, vänner, minnen för livet och värdefulla erfarenheter som är till stor nytta när du efter din utbildning ska ut på arbetsmarknaden. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands och du kan söka utbytesstudier vid drygt 70 universitet i över 30 länder.
Intresserad av utbytesstudier? Klicka här för att läsa mer!
Masterinriktning
Ett annat sätt att ge din utbildning en internationell prägel är att välja en masterinriktning. Masterinriktningen omfattar det första året inom respektive masterprogram:
- International Human Rights Law
- European Business Law
- European and International Trade and Tax Law (inriktning Tax Law) ges i samarbete med Ekonomihögskolan
Undervisningsspråket är engelska och samtliga program, som är djupt förankrade i forskningen inom respektive område, samlar studenter och forskare från hela världen. Efter avslutad masterinriktning finns det möjlighet att, förutom juristexamen, även få en masterexamen genom att läsa den tredje terminen inom masterprogrammen Human Rights Law och European Business Law och sedan göra ett kombinerat examensarbete för både jurist- och masterprogrammet.
Studier i andra ämnen än juridik - fria terminen
Den så kallade fria terminen innebär en möjlighet att läsa andra ämnesområden utöver juridik och använda dessa i din juristexamen. Maximalt får den fria terminen bestå av 30 hp.
Det finns ett allmänt beslut om vilka ämnesområden som är godkända inom ramen för den fria terminen. Skulle du ha läst kurser inom ett ämnesområde som du inte hittar i beslutet ska du ansöka om tillgodoräknande av dessa studier.
Det är viktigt att du ansöker om studieuppehåll om du läser kurser utanför juridiska fakulteten under en hel termin för att inte riskera att tappa din plats på programmet.
Beslut om vilka ämnesområden som är godkända inom ramen för den fria terminen (PDF, 192 kB, ny flik)
Kontakt
Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard
Jenny Backer
Studievägledare
studievagledningen [at] jur [dot] lu [dot] se (studievagledningen[at]jur[dot]lu[dot]se)
Josefin Garay Burge
+46 46-222 10 17
Linnéa Vinjegaard
+46 46-222 11 77
Jenny Backer
+46 46-222 10 55
Om programmet
- Programkod JAJUS (från VT25)
- 270 högskolepoäng
- 4,5 år
- Avancerad nivå (A)
- Juristexamen
Antagning sker på både höst- och vårterminen.
Läs mer om anmälnings- och antagningsprocessen på universitetets webbplats.
Skugga en juriststudent
Om du är intresserad av juristprogrammet finns det möjlighet att följa med en av våra studentambassadörer under en föreläsning. Mejla oss på studievagledningen [at] jur [dot] lu [dot] se för att boka in en dag!