Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny enhet för forskningsdata med data stewards på varje fakultet

Elin och Jon

Ny enhet för forskningsdata med data stewards på varje fakultet

Med Enheten för forskningsdata satsar universitetet på att förbättra stödet till forskarna i hanteringen av forskningsdata. På varje fakultet finns nu en data steward som ska hjälpa forskarna i deras arbetet med forskningsdata.

Den nya Enheten för forskningsdata ska ge forskare bättre stöd i att hantera sina forskningsdata enligt juridiska krav och säkerhetsstandarder. Detta genom såväl tekniska lösningar för till exempel lagring som genom utökat stöd på webben och en supportfunktion som bemannas av kunniga medarbetare.

För att säkerställa att stödet verkligen möter forskarnas behov har enheten kopplat en data steward vid varje fakultet. De ska arbeta nära forskarna och ge vägledning och stöd samtidigt som de förmedlar tillbaka de behov som kommer upp till Enheten för forskningsdata. Målet är ett stödsystem som hela tiden förbättrar stödet för forskningen – så att forskarna kan lägga mer tid på det som är viktigast: forskningen själv.

Elin Thunell och Jon Eriksen är Juridiska fakultetens data stewards
 

Hur länge har ni jobbat på LU och hur kom det sig att ni blev fakultetens data stewards?

Elin och Jon: Vi har jobbat på LU i två respektive åtta år och arbetar i huvudsak med bibliotekets forskningsstöd. Vi har båda sedan en längre tid arbetat med forskningsdatafrågan och i rollen som data steward får vi ett utökat uppdrag.

Vilka är de största utmaningarna för forskare vid din fakultet när det gäller forskningsdatahantering och vad kan du stötta dem med i detta?

Elin och Jon: Att det på fakulteten idag finns en del ad hoc-lösningar som kan försvåra korrekt gallring och arkivering. Det saknas också en ämnesspecifik tradition för hur man ser på olika former av data och hur dessa ska hanteras, som finns inom en del andra discipliner, vilket i jämförelse kan innebära lite mer förankringsarbete när nya rutiner ska utvecklas. Just de lite mer ämnesspecifika avvägningarna i förhållande till den rättsvetenskapliga forskningen är också det som vi ser särskilt fram emot att ta oss an.

Varför ska forskare bry sig om hur de hanterar sin forskningsdata?

Elin och Jon: Kraven från forskningsfinansiärer på dokumentation gällande forskningsdata ökar, och det kan vara utmanande att som forskare planera och navigera hanteringen, särskilt om man för första gången hanterar känsligt material som ställer höga krav på säkerhet.