Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsvillkoren inom vård och omsorg ska studeras i EU

Medicinsk utrustning, ett stetoskop. Foto.

Ett nytt större EU-finansierat forskningsprojekt ska undersöka arbetsvillkoren för så kallade ”care workers”.

Projektet CARE4CARE ska undersöka arbetsvillkoren för "care workers", vilket omfattar ett urval av arbetstagare i vård och omsorg som sjuksköterskor och undersköterskor, och hur dessa arbetstagare själva ser på sin arbetssituation. Projektet ska också resultera i förslag på hur man kan främja goda arbetsvillkor och kvalitet i arbetet och motverka diskriminering i vårdyrken.

Projektet involverar sex EU-medlemsstater – Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Spanien och Sverige – med skilda utmaningar. Att ha med ett land från Norden i den här typen av jämförande studier av arbetsrätt och arbetsliv är vanligt, med tanke på innehållet i den svenska och nordiska arbetsmarknads- och välfärdsstatsmodellen.

– För Sveriges del blir det viktigt att till exempel närmare undersöka frågor som lön, arbetstider och andra villkor liksom arbetsmiljö, stress och utmaningar kopplade till underbemanning och kompetensförsörjning, säger Mia Rönnmar, professor i civilrätt, som driver den svenska delen av projektet tillsammans med Jenny Julén Votinius, även hon professor i civilrätt, vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.

Frågan om utsatta arbetsvillkor inom vård- och omsorgsyrken väcktes flertalet tillfällen under pandemin. I sitt tal om tillståndet i unionen i september 2021 framhöll till exempel EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen behovet av goda arbetsvillkor för dessa arbetstagare och tillkännagav den Europeiska vård- och omsorgsstrategin. Strategin lyfter utmaningar och potentiella lösningar inom vården och omsorgen för att öka tillgången till tillgänglig vård och omsorg till överkomliga priser och av god kvalitet i medlemsstaterna.

Om projektet

Det nya forskningsprojektet CARE4CARE löper över tre år och har erhållit finansiering av Europeiska kommissionen – totalt cirka 30 miljoner kronor – inom ramen för Horizon 2020. Syftet är att undersöka arbetsvillkoren för ”care workers”, ett urval av arbetstagare i vård och omsorg. Projektet ska också studera risker för ”care workers”, öka kunskapen och medvetenheten om dessa risker hos arbetstagarna själva och deras fackliga företrädare, och genom ny kunskap bidra till lagstiftning, kollektivavtal, policyutveckling och erfarenhetsutbyte. Projektet startade i januari 2023.

Projektet, som är tvärvetenskapligt och komparativt, koordineras av universitetet i Florens (Italien), och involverar tio partnerinstitutioner: Lunds universitet (Sverige), Universidad de Girona (Spanien), Universidad de Sevilla (Spanien), Europa-Universität Viadrina (Tyskland), Uniwersytet Rzeszowski (Polen), Tuscan Organisation of Universities and Research 4 Europe (Belgium), Université de Bordeaux (Frankrike), European Federation for Family Employment & Home Care (EFFE) (Belgien) och European Federation for Services to Individuals (Belgien). Projektet innefattar också samverkan med arbetsmarknadens parter, samt forskningsinstitutet European Trade Union Institute (ETUI).

Arbetet bedrivs vid den Juridiska fakulteten inom ramen för forskningsmiljöerna the Norma Research Programme och the Health Law Research Centre.

Läs mer om forskningsprojektet i Forskningsportalen.
Läs mer om Mia Rönnmar i Forskningsportalen.
Läs mer om Jenny Julén Votinius i Forskningsportalen.